Av kenthalttunen

-

13 maj, 2022

Rostgumpsvala och silkeshäger överraskar senaste dagarna

Två arter sticker ut bland fågelarterna de senaste dagarna i Närke.
Staffan Gustavsson upptäckte en rostgumpsvala i Rynningeviken under torsdagen, och Toni Berglund hittade en silkeshäger i Tysslingen i tisdags.
Rostgumpsvalan är fjärde fyndet i Närke, silkeshägern är också sparsamt observerad i landskapet.

Ovanlig svala med rostfärgat bröst

Staffan Gustavsson tog sin vanlig tur på cykel under torsdag eftermiddag och svängde förbi Rynningeviken. Vid Strandpromenaden reagerade han på att det var ovanligt många svalor och tornseglare. När han stannade till såg han en svala som stack ut.
– Jag såg det roströda bröstet på svalan och såg direkt att det var något annat än de vanliga, berättar Staffan.
Den ovanliga svalan flög tillsammans med tornseglarna i den starka vinden, och ibland stod den nästan stilla i motvinden. Det fanns gott om tid att observera den med andra ord.
– Jag var ändå lite osäker eftersom jag aldrig sett en rostgumpsvala förut.
Då ringde Daniel Yttermalm som bad Staffan bland annat kolla noga på de svarta stjärtspröten, och det bekräftade att det var en rostgumpsvala.

Fjärde obsen i Närke

Därmed var saken klar och fågeln kunde larmas ut vid 17.30-tiden på torsdagen. Fler skådare kom och fick se den ovanliga fågeln under kvällen.
Observationen i Rynningeviken var den fjärde i landskapet.
* den första observationen är från 6 maj 1966. Då upptäckte Jan Gunnarsson landets första rostgumpsvala i Asker. Bröderna Ove och Åke Pettersson såg den också vid de tillfället.
* nästa observation i Närke var 29 maj 1997 då Magnus Köpman såg ett ex av fågeln sträcka långsamt över Venakullarna vid Rynningeviken, Örebro.
* under Fågeltornskampen den 9 maj 2015 lyckades Per Karlsson Linderum och Ronnie Lindqvist hitta ett ex över Rysjön, Kvismaren.
Staffans upptäckt under torsdagen är således det fjärde fyndet i Närke, och det första där fågeln stannat under en tid så att fler skådare kan få njuta av den rara fågeln. Även under fredagen kunde rostgumpsvalan ses i samma område.
Det är värt att notera att Staffan Gustavsson också var upptäckare av Närkes första ringand den 20 mars 2016, också det i Rynningeviken.
– Man ska ha lite tur, säger Staffan blygsamt.

Upptäckte graciös vit häger

I tisdags var Toni Berglund ute vid Tysslingen och skådade fåglar. Han gick ner till Gymninge strandängar och satte sig i lä för västvinden. Plötsligt upptäcker har en vit häger, och vid närmare granskning är det en silkeshäger som verkar orolig.
Toni hann ta några bilder med kameran innan silkeshägern flög mot norr och förmodligen gick ner någonstans. Men trots att flera skådare snabbt var på plats kunde fågeln inte återfinnas.
– Synd att inte fler fick se den eleganta vita hägern, säger Toni.

Få fynd i landskapet

Upptäckten av silkeshägern var en av få i Närke. Den 25 maj 2019 observerade Gunnar Svensson ett ex vd Svartåns mynning i Oset. Den 2 maj 2015 fotograferade Magnus Friskytt ett ex vid Rynningeviken. Den 24 maj sågs ett ex av silkehäger i Välakärren och dagarna efter sågs fågeln i Kvismaren.
Det ska sägas att Toni en mästare i att upptäcka nya fåglar. Den 4 maj förra året upptäckte Toni landskapets första ex av ökenpipare i norra delen av Tysslingen. Den 5 juli 2013 upptäckte han en tjockfot, även det i norra delen av Tysslingen (det var Närkes andra fynd av arten), och den 10 april 2009 upptäckte han en svarthakad buskskvätta vid Hättinge i Tysslingen, även det en av få observationer av arten.

 

 

 

Kommentarer

  1. Hej.Jag har sedan jag var 10 år som fältbiologerna i Nynäshamn gjorde en exkursion till Oset och denna storslagna natur är numer mina hemtrakter då Jjag bor på Norr och varje dag besöker Rynningeviken och Oset och tänker nu vilja bli medlem i Närikes Ornitologiska föreningen då jag som 75 åring nyskild behöver få en fast punkt i tillvaron

    Skrivet av Christer Lindgren den 20 maj, 2022.

  2. Du är välkommen i föreningen som är öppen för alla som gillar fåglar och vill verka för fågelintresse, fågelskydd och fågelforskning.

    Skrivet av kenthalttunen den 23 maj, 2022.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish