Av kenthalttunen

-

9 februari, 2022

Skåda fåglar i Estland - NOF arrangerar unik resa (Fullbokad)

Nu arrangerar Närkes Ornitologiska Förening en skådarresa till grannlandet Estland.
Här får du möjlighet att se många och spännande arter: skrikörn, vitryggig hackspett, lundsångare, citronärla, halsbandsflugsnappare med flera.
Priset för den veckolånga resan är 5 000 kronor, plus att du måste bekosta resan till Tallinn själv (flyg eller båt, cirka 2 000 kronor)

Prisvärd resa

Försommaren i grannlandet Estland är bästa skådartid precis som hemma. Den här resan startar i Tallinn och du väljer själv om du vill flyga eller åka båt dit. Priset gäller från Tallinn. Passa gärna på att ta en eller två dagar före eller efter skådarresan i den här trevliga staden.

Pris: Preliminärt 5 000 kronor (exklusive flyg eller båttransport till Tallinn, kostnad cirka 2000 kronor tur och retur för båda färdmedlen). Transporter i hyrd minibuss, inträden och logi med frukost ingår. Lunch och middag får du bekosta själv. Vi äter oftast lunch i fält med inhandlad matsäck. Middag på restauranger.

Max åtta personer

Maximalt antal resenärer: 8 personer inklusive reseledaren som är Ronnie Lindqvist. Anmäl dig skriftligen via mail till lindqvist_ronnie@hotmail.com . Först till kvarn gäller.

Anmälningsavgift 1 000 kronor vilken återbetalas helt om resan ställs in av NOF på grund av covid-restriktioner eller liknande. Anmälan är giltig och bindande när anmälningsavgiften erlagts. För närvarande krävs EU:s covidbevis för fri inresa till Estland. Eventuella kostnader för covid-test och liknande betalas av resenären själv.

Många spännande platser att skåda på i Estland.

Preliminärt dagsprogram

Måndag 23 maj
Vi startar vår resa i Tallinn på förmiddagen och kör till den vackra kuststaden Haapsalu i de gamla svenskbygderna. Vi skådar lite och hinner kanske titta på borgen som inspirerade Ilon Wikland när hon illustrerade Ronja Rövardotter. Natt i Haapsalu (Hapsal)

Tisdag 24 maj
Vi skådar hela dagen i området norr om Haapsalu. Saunja-laht, Noarootsi (svenskbygderna) Dirhami och Silma är fina fågellokaler med mycket omväxlande skådning på korta avstånd från vårt boende. Natt i Haapsalu.

Onsdag 25 maj
Vi ägnar en stor del av dagen åt en av Östersjöområdets finaste fågellokaler, Matsalu. Här avlöser strandängar, enorma vassbälten, ålderdomliga jordbruksbygder och ädellövskogar varandra. Hinner vi före kvällen besöker vi Audru med sina citronärlor och dammsnäppor. Natt i Pärnu.

Torsdag 26 maj
Idag skådar vi en stor del av dagen i det fantastiska skogsområdet Soomaa. Här häckar mindre skrikörn, vitryggig hackspett, svart stork, slaguggla och många andra spännande fågelarter. Någon av alla märkliga högmossar måste vi också besöka. På kvällen besöker vi ett dubbelbeckasinspel. Natt i Tartu.

Fredag 27 maj
En spännande dag med besök på många fågellokaler. Alam-Pedja är ett före detta ryskt övningsområde med bitvis sönderskjuten natur och bitvis ålderdomligt jordbrukslandskap. Illmatsalu är med sina nedlagda fiskodlingar ett eldorado för nattsångare och sumphöns. Här avslutar vi den här fullspäckade dagen. Natt i Tartu.

Lördag 28 maj
Vi börjar dagen i Illmatsalu om vi missat något. Kanske har vitryggen gäckat oss och nu ger vi den en sista chans. Därefter gör vi ett besök i Tartu centrum, med sina minnesmärken från när vår svenske kung Gustav II Adolf huserade här. Tartu stadspark med sina lundsångare får vi inte missa. Någon halsbandsflugsnappare och mellanspett ska vi nog också få fram i någon av stadens parker. Natt i Tartu

Söndag 29 maj
Den här dagen viker vi för återbesök i Alam-Pedja och kanske ytterligare någon fågellokal på väg tillbaka till Tallinn för hemresa eller fortsatt individuell vistelse i Estland.

Vitryggig hackspett är en av många arter som är möjliga i Estland.

 

Ps. Det här dagsprogrammet kan delvis ändras men vi kommer att besöka samtliga nämnda fågellokaler och fler om vi hinner. Ett mer detaljerat dagsprogram, anpassat till hur deltagarna ansluter i Tallinn, kommer att skickas ut i god tid före resans start.

 

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish