Sparvåsen het kandidat till att ta hem Guldholken
För åtta år sedan tog familjen Frisendahl över Sparvåsen, ett litet småskaligt lantbruk.
Då var det ont om fåglar.
I dag sjuder det av liv: tornseglare sveper förbi och gråsparvarna kvittrar.
Markus Frisendahl berättar att han ända sedan har var liten varit intresserad av fåglar, och alltid haft koll på fågelholkar.
– Men jag är ingen kryssare, säger han.
Holkar för tornseglare
När han och familjen fick möjlighet att köpa Sparvåsen utanför Stora Mellösa kom han till en plats som stått övergiven under flera år. Långsamt började han göra åtgärder för att främja fågellivet.
– Jag såg att tornseglarna flög i området, och jag har en ladugård där det är högt till takfoten. Där satte jag upp flera holkar, och jag monterade även upp holkar för tornseglare högt på en gavel på ett uthus, berättar Markus.
Det gav resultat och nu har han ett tiotal tornseglare som häckar varje år. Sedan skaffade han djur: kor, grisar, höns och får. Inte många men de är bra för fåglarna.
– Där djuren trampar blir det bar jord, och därmed massor av insekter. På den bara marken födosöker alltid fåglarna. Och dessutom blir det gödsel, vilket också gynnar insekter som är mat för fåglarna.
– Och jag fick gråsparvarna att flytta in på gården eftersom jag har djur. Idag är det säkert 70-80 par som häckar i anslutning till gården.
100 holkar av olika slag
Tillverkning och uppsättning av holkar fortsatte på gården, i dag finns det över 100 holkar av olika slag. Och en del holkar samutnyttjas: till exempel häckar stararna först och när deras ungar flugit ut övertas de av tornseglarna.
I trädgården odlas grönsaker, och här finns gott om träd och buskar. Det ger både skydd och mat åt fåglarna. Han har ett antal vedstaplar, och här trivs också fåglarna: bland annat häckar sädesärla i en vedstapel med några plåtar som tak.
– Man ska också komma ihåg att fåglarna behöver vatten; det går år mer än man tror, säger Markus som har en damm och fågelsäkrade tunnor med vatten.
Trivs med fåglarna
Familjen har också gjort en del åtgärder i anslutning till åkermarken. Stenmurar har frilagts och en del av åker- och hagmarken slår Markus med lie.
– Nästan alla åtgärder här på gården gör jag för att fåglarna ska trivas. Jag gillar att ha fåglarna runt mig, säger han.
Guldholken
Under året har NOF genomfört holkracet, en lättsam tävling för att stimulera till biologisk mångfald. Tävlingen Guldholken går ut på att få så många fåglar som möjligt att häcka på den egna tomten.
Det handlar om att snickra och sätta upp extra fågelholkar, korgar eller annat som underlättar för fåglarna att häcka just hos dig. Även andra bon räknas med: naturliga bon på marken, i träd och buskage, bo under takpannorna med mera.
Skriv gärna några rader om ditt holkprojekt eller vad du gjort i trädgården för att fåglarna ska trivas och skicka tävlingsgeneralen Anders Silvertärn: joanders@live.se
Kommentarer
Man blir verkligen inspirerad av Markus!
Men visst har vi flera därute som har holkar och bon runt husen? Skicka in lite anteckningar vad som kommit på pinnen under våren/sommaren. Det är lite tunt än så länge
Allt för fler bevingade därute. Mvh Anders
Skrivet av Anders Silvetärn den 3 augusti, 2022.
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.