Spetsbergsgässen har hittat nya häckningsplatser
Nu kommer svaret på varför antalet spetsbergsgäss har ökat i Närke både på våren och hösten.
Forskarna har nämligen hittat en helt ny östlig flyttväg, och en helt ny plats där spetsbergsgåsen häckar: Novaja Zemlja i Ryssland.
Ovanlig art för 20 år sedan
För 20 år sedan fanns bara enstaka observationer på spetsbergsgås i Närke och i östra delarna av landet. Förklaringen till det var enkel. Spetsbergsgåsen häckar på Svalbard och har sina vinterkvarter i södra Danmark, Tyskland, Holland och Belgien. Och flyttstråket från vinterkvarteren går via Jylland längs den norska kusten till Spetsbergen.
Under de senaste tio åren har det blivit allt vanligare med spetsbergsgäss i Närke. Det här fick forskare att börja fundera om det fanns en östlig flygväg bland spetsbergsgässen. Ett antal spetsbergsgäss, 21 honor, försågs med satellitsändare på rastlokalen Tyrnävä i Finland våren 2018 och 2019.
Unik ny kunskap
Satellitgässen gav genast ny intressant kunskap; hälften av gässen med flög nämligen till Novaja Zemlja i Ryssland. Under 2019 låg tre honor stilla i 33 dagar, det gav en antydning att gässen också låg och ruvade. Men hade häckningen också lyckats? Hade paren lyckats få ut ungar?
Året därpå var det sju honor där satellitsändarna gav indikationer på att honorna ruvat. Bekräftelsen kom när spetsbergsgässen kom till Tysslingen under hösten, och paren hade med sig ungar.
Närke viktig rastplats
Sammantaget visar alltså de senaste årens forskning, med hjälp av satellitsändarna, att spetsbergsgässen har hittat en ny plats att häcka på. Forskningen visar också att en del av populationen (minst 4 000 spetsberggäss) har en östlig flygväg. Det är en ny flygrutt som innebär att Närke har blivit en viktig rastplats både höst och vår för spetsbergsgåsen.
Läs mer i Fåglar i Närke
Läs mer om denna spännande nya kunskap i nästa nummer av Fåglar i Närke (kommer i din brevlåda i slutet av mars).