Av kenthalttunen

-

20 februari, 2024

Svartkråka blir egen art - Rrk efterlyser fler bilder

Nu har Tk, Taxonomikommittén inom BirdLife Sverige, beslutat att svartkråkan blir en egen art vid sidan av gråkråkan.
Det innebär att en del skådare i Närke kan så ett så kallat ”soffkryss”, bland annat Peter Gustafson som fångade en svartkråka på bild i Kvismaren 2017.

 

Tvekat länge

Tk har länge tvekat att dela om kråkan i två arter. Det beror bland annat på att populationen i östra Asien är dåligt utredda. En annan anledning till att svenska Tk har tvekat är att det finns en hybridzon mellan gråkråka och svartkråka som löper från Skottland, genom Danmark, Tyskland, Tjeckien och norra Italien.
Nu har emellertid Tk i Sverige beslutat göra som många andra länder, bland annat Tyskland, att dela upp gråkråka och svartkråka i två olika arter.

Bör finnas fler fynd i Närke

Beslutet innebär också att Regionala rapportkommittén i Närke, Rrk, har fått i uppgift att granska alla inrapporterade fynd i landskapet.
– Det finns några fynd på Artportalen som är godkända sedan tidigare. Men det kanske finns fler fynd, och fler bilder där inte är rapporterade på Artportalen eftersom det inte varit en egen art, förklarar Andreas Tranderyd som är sammankallande i Rrk i Närke.
– Vi vill gärna ha in så mycket dokumentation som möjligt på den nya arter. Har du bilder eller andra uppgifter, rapportera in dessa på Artportalen.

Tre godkända i landskapet

Om man tittar i Artportalen finns det åtta inrapporterade fynd i Närke genom åren. Tre av dessa är godkända. Det första godkända fyndet är från 13 april 2003. Då stod Ola Åhlén, Johan Åhlén och Magnus Fridolfsson vid Klåvudden som såg en ensam svartkråka komma insträckande.
Nästa godkända fynd är den 23 augusti 2004 då Ola Strand upptäckte en svartkråka vid Sköllersta. Det tredje godkända fyndet står Peter Gustafson för. Den 28 april 2017 fotograferade han en svartkråka och en gråkråka på Västra rakan i Kvismaren.

sv_SESwedish