Av kenthalttunen

-

1 februari, 2019

Talgoxen fortfarande etta men pilfinken närmar sig

Efter förra helgens räkning är talgoxen fortfarande den vanligaste arten vid fågelborden.
Men pilfinken närmar sig i antal och frågan är när den går om talgoxen.
I år, liksom förra året, var det ovanligt många gråsiskor vid fågelborden.

Sedan 2006 har SOF/Birdlifes kampanj Vinterfåglar inpå Knuten pågått. I år var det nästan vinter över hela landet och många fågelmatningar var igång. Det syns också på antalet rapporter, över 20 000 personer i landet har skickat in sina resultat från räkningen. I länet har över 600 personer rapporterat.
Som vanligt är det talgoxen som är den vanligaste gästen vid våra fågelmatningar, följd av pilfink och blåmes. Men liksom i fjol är även gråsiskan med i toppen. Gråsiskan är en så kallad invasionsfågel som vissa förekommer i mängder medan den andra år är mindre vanlig.

Pilfinken på väg om?

Tittar man närmare på statistiken ser man att pilfinken närmat sig talgoxen i antal under de senaste åren, både nationellt och i Örebro län. I Örebro kommun ligger pilfinken redan som nummer ett sedan några år tillbaka. Frågan är om inte pilfinken kommer att passera talgoxen som den talrikaste fågeln vid fågelborden inom några år?

Det har varit ovanligt många koltrastar vid fågelborden i år. Årets notering (räknat i individer per rapport) den högsta efter 2010. Den vintern fanns det ovanligt gott om rönnbär kvar (och mängder även av björktrast och rödvingetrast). Så har det inte varit denna vinter, utan årets stora antal kanske snarare är en följd av att innevarande vinter inleddes ovanligt milt. Det kan ha fått betydligt fler koltrastar än annars att stanna kvar på våra breddgrader. Men sett över de 14 år denna räkning pågått har koltrasten också stadigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet. Något förvånande är det däremot att koltrasten denna vinter inte uppvisar samma kraftiga ökning i Örebro län som i övriga södra Sverige (Götaland och Svealand). Jämfört med förra året har den ökat även här, men ökningen är ganska liten.

Gulsparv på väg tillbaka?

På sjätte plats hittar vi gulsparven i Örebro län. Det är glädjande eftersom detta är en art som minskat mycket i landet under senare tid. Orsaken till gulsparvens tillbakagång är oklar, men misstankar finns om att den missgynnats av såväl nedläggning som intensifiering av jordbruk. Årets notering från Örebro län antyder att den fleråriga nedgången kanske är på väg att brytas. Det syns i alla fall en ökning i materialet.

Topplista Örebro län:

  1. Talgoxe
  2. Pilfink
  3. Gråsiska
  4. Blåmes
  5. Domherre
  6. Gulsparv
  7. Kaja
  8. Grönfink
  9. Skata
  10. Nötväcka

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish