Av kenthalttunen

-

21 juni, 2021

Tre unga pilgrimsfalkar ringmärktes i Fjugesta

I helgen ringmärktes tre unga pilgrimsfalkar.
Ulf Eriksson från Arboga ansvarade för att ringarna kom på plats.
– De här ungarna är rätt stora, skulle tro närmare 25 dagar, sa han.

För tredje året i rad häckar ett par pilgrimsfalkar på silon i Fjugesta. Och för tredje året i rad lyckas paret få fram tre ungar.
Under söndagen var det dags att ringmärka ungfåglarna.
– Kul att det går så bra här, sa ringmärkaren Ulf Eriksson som har följt andra pilgrimsfalkar i Arboga, Köping och Västerås.
Väl uppe på taket på silon var det sedan dags att plocka ut ungarna från häckningslådan. Den första ungen som ringmärktes var stor: den vägde 940 gram.
– Det borde vara en hona, de växer lite fortare än hannarna, berättade Ulf som också hade en uppfattning om att de tre ungarna borde vara cirka 25 dagar gamla.
Med varsam hand fick Ulf på ringarna på de tre unga pilgrimsfalkarna, allt medan en av falkföräldrarna cirklade över huvudet och höll koll på sina ungar.
Efter cirka 40 dagar är falkungarna mogna att ta sin första flygtur. Fram till dess får de flygträna på taket.
– Jag är väldigt glad att vi efter så många års slit fått pilgrimsfalkar att åter häcka i vårt landskap efter att ha varit borta så många år, säger eldsjälen Leif Bertilsson i Fjugesta.

Leif Bertilsson

Bakgrund

I början av 1970-talet fanns bara ett fåtal par kvar av häckande pilgrimsfalk i Sverige. Då startade

Naturskyddsföreningen ett projekt för att rädda världens snabbaste fågel. På Nordens Ark i Bohuslän föder man upp pilgrimsfalkar, och sedan sätter man ut ungarna på olika platser i landet, främst i Mellansverige.

I Norrland finns en stabil stam av pilgrimsfalkar, likaså på Västkusten. Tanken med att sätta ut falkar i Mellansverige är att få ihop de båda populationerna.

Sedan 2006 har man satt ut falkungar. De pågick fram till 2017. Året därpå visade ett par tecken åå att man vara beredd att börja häcka, och 2019 lyckades paret få fram tre ungar. Det var den första häckningen i Närke på över 60 år.
– Nu skulle vi behöva fler bra boplatser för pilgrimsfalken. Det är ju mycket troligt att ungarna återvänder till ”sina” hemtrakter när de blir könsmogna, förklarar Leif Bertilsson.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish