Av kenthalttunen

-

1 april, 2025

Tropikflyttarna kommer allt tidigare till vårt landskap

En undersökning från Ottenby på södra Öland visar att tropikflyttarna kommer i genomsnitt fem dagar tidigare jämfört med 1980-talet.
Till Närke kommer tropikflyttarna i genomsnitt sju dagar tidigare jämfört med 1990-talet.
Men variationen mellan arterna de olika är stor.

Datum – eller tropikflyttare

Flyttfåglar som anländer till sina häckplatser omkring samma datum år från år kallas datumflyttare eller tropikflyttare. Men även om datumflyttare år från år anländer kring samma datum är de beroende av väderleken. Är förutsättningarna goda kan de komma tidigare, men om vädret är sämre kommer datumflyttarna vid en senare tidpunkt som i år.

Vädret påverkar med bara lite grann

 

Det är dock inte bara det svenska vädret som påverkar när tropikflyttarna kommer hit. De ska i regel passera tropiska Afrika, Sahara, Medelhavet och kontinentala Europa innan de når Östersjön och Sverige och flyttningen är hela tiden beroende av väderleken.
Sedan tidiga 80-talet har bland annat Ottenby fågelstation visat att tropikflyttarna anländer i snitt drygt fem dagar tidigare idag. Sett till rapporteringen i Artportalen blir siffran identisk, drygt fem dagar tidigare under 2010-talet än under 1980-talet. Arter som anländer i april kommer dock ännu tidigare, sju dagar medan maj-arterna kommer fyra dagar tidigare.

Sju dagar tidigare till Närke

Närkeskådaren Leif Sildén gjorde en genomgång under åren 1993–1997 när tropikflyttarna kom till vårt landskap. Johan Åhlén gjorde samma sak för åren 2002–2012; alltså kollade när de första tropikflyttarna kom till Närke.
Nu har vi gjort motsvarande undersökning för åren 2013–2024. Den visar att tropikflyttarna i genomsnitt anländer sju dagar tidigare jämfört med 1990-talet. Underlaget är inte lika stort som i Ottenby med det visar ändå på en tydlig trend: fåglarna som övervintrar i de tropiska områdena kommer allt tidigare.

Stor variation mellan arterna

Variationen mellan de olika arterna är stor. Ta till exempel ladusvala: under 1990-talet sågs den första ladusvalan 17 april. I helgen slogs ett fenologirekord för den arter. Sandra Tengelin och Kent Halttunen upptäckte en ladusvala i Tysslingen den 29 mars, vilket är ett tidigt datum även för observationer av arter i hela Sverige.
De övriga svalorna: back- och hussvala och tornseglare är relativt punktliga. Det skiljer bara 2–4 dagar mellan de olika åren.

Svartvit flugsnappare 11 dagar tidigare

En annan art som kommer allt tidigare är svartvit flugsnappare. Under 1990-talet upptäcktes som tidigast i Närke den 21 april. Förra året sågs den första svartvita flugsnapparen den 10 april.
I bilagan hittar du en tabell för förstadatum i Närke för 28 tropikarter. Tabellen jämfört tre olika tidsperioder: 1993–1997, 2002–2012 och 2013–2024.
Tidigaste ankomstdatum i Närke, worddok

 

 

sv_SESwedish