
Tropikflyttarna kommer som de ska - men några är rekordtidiga
Visst kommer tropikflyttarna som de ska, och de kommer enligt sammanställningen i senaste numret av Fåglar i Närke. De flesta är tidiga, men inte rekordtidiga.
Två fenologirekord har slagits i år: det är en rekordtidig ladusvala och en tidig rödstjärt.
Många är punktliga
I senaste numret av Fåglar i Närke publicerades en sammanställning av när 32 arter, som övervintrar i tropikerna, kommer till vårt landskap. Nu har hälften av dessa arter anlänt. Många av tropikflyttarna är punktliga och kommer enligt sammanställningen. Några sticker ut. Här är årets resultat så här långt med reservation för att någon/några arter ännu inte blivit rapporterade på Artportalen.
Rekordtidig ladusvala
Ladusvala. När Sandra Tengelin och Kent Halttunen stod vid Ruinen i Tysslingen den 29 mars blev de aningen förvånade när en ladusvala plötsligt kom flygande över Rånnestamaden. Det var en rekordtidig ladusvala; det tidigaste fyndet i Närke var från 1 april 2019. Enligt sammanställningen i Fåglar i Närke: sparsamt förekommande 1–13 april.
Stenskvätta. Martin Karlsson upptäckte årets första stenskvätta i landskapet på industriområdet Berglunda i Örebro. Det var den 31 mars. Från just 31 mars finns flera observationer från 2024 och 2017. Det tidigaste fyndet är från förra året då Jonas Hallström upptäckte en stenskvätta den 30 mars vid Stora Hammarsundet. Sparsamt förekommande 31 mars-6 april.
Svarthätta. Vissa år har svarthättan till och med övervintrat i vårt landskap. I år observerades den första svarthättan av Maria Wanche vid Vinteråsens naturreservat vid Latorp. Den upptäckten gjordes den 11 april. Sparsamt förekommande 5 april-15 april.
Nästan alla är tidiga
Göktyta. Årets första göktyta upptäcktes av Mats Weiland i Tanntorp den 14 april. Det tidigaste fyndet från tidigare år är från 2024 när Lennart Eriksson hittade en i Varbergaskogan den 10 april Sparsamt förekommande 10 april-15 april.
Lövsångare. Inte en lövsångare i Närke före den 10 april, brukar de erfarna skådarna säga. Och det stämmer i år. Den första upptäcktes av Thomas Jalveus vid Djupadalsbadet i Kumla, den 14 april. Sparsamt förekommande 11 april-15 april.
Trädpiplärka. När Ronnie Lindqvist var ute och inventerade vid Listre norr om Örebro hörde han den fösta trädpiplärkan för säsongen. Det var den 14 april. Sparsamt förekommande 9 april-16 april.
Svartvit flugsnappare. Den 15 april upptäcktes säsongens första svartvita flugsnappare, den upptäcktes av Birdnerds (Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson) vid Vattenparken i Rynningeviken. Sparsamt förekommande 10 april-25 april.
Fenologirekord på rödstjärt
Rödstjärt. Anders Bertebo observerade en rödstjärt den 16 april vid Hedens våtmark. Det blir i så fall det tidigaste fyndet i Närke. De tidigare fynden är från den 17 april 2020. Sparsamt förekommande 17 april-23 april.
Vassångare. I Kvismaren finns ett antal vassångare och i år upptäcktes den första på kvällen den 17 april av Oscar Axelsson. Sparsamt förekommande 15 april-25 april.
Gulärla. Patrik Hedengren upptäckte årets första gulärla i Närke. Det gjorde han i Kvismaren den 17 april och han lyckades också fånga den på bild. Sparsamt förekommande 15 april-20 april.
Buskskvätta. Flitige skådaren Mats Weiland tillbringar en hel den tid vid Sommarhuset Tanntorp utanför Hjortkvarn. Där upptäcker han också en hel del tidiga fynd som till exempel årets första buskskvätta den 17 april. Sparsamt förekommande 16 april-20 april.
Oset levererar vårfåglar
Sävsångare. Årets första sävsångare hördes den 18 april. Den hade kommit till flera olika lokaler och rapporterades från Oset, Björka lertag och Kvismaren. Sparsamt förekommande 10 april-22 april.
Grönsångare. Mats Weiland i Tanntorp i Sydnärke är observant och den 18 april hörde han årets första grönsångare. Sparsamt förekommande 16 april-22 april.
Backsvala. Närkes första backsvala för året upptäcktes av Albin Mauritzon vid Fågeludden i Oset den 18 april. Sparsamt förekommande 4 april-15 april.
Hussvala. Även årets första hussvala kom flygande vid Fågeludden i Oset på morgonen den 18 april. Sparsamt förekommande 15 april-20 april.