Av kenthalttunen

-

13 maj, 2024

Vad är det för silltrutar vi ser i Närke?        

I Närke uppträder silltrutar av två olika raser. Det är Östersjötruten, som minskar i antal och Nordsjötruten, som ökar i antal.
När du rapporterar silltrut på Artportalen, försök att bestämma vilken ras det är.
Ett foto, även om det är av dålig kvalité, kan vara till stor hjälp.

Mörk mantel och gula ben

Silltruten är en smäcker trut med smala spetsiga vingar, gula ben och svart eller grå mantel. Huvudets form är rundat och påminner mer om fiskmås till skillnad mot havstrutens grova huvud, nacke och näbb. Silltruten häckar från Island i nordväst till Spanien i sydväst och Tajmyrhalvön i nordost. Silltruten delas upp i tre underarter beroende på häckningsområde.

Atlantsilltrut (Larus fuscus graellsii) häckar huvudsakligen vid västra och södra Europas kuster. Den har grå mantel.

Östersjötrut (Larus fuscus fuscus) häckar längs kusten och på öar i Östersjön i både Sverige och Finland. Men även i norra Norge och på västra Kolahalvön. Det är en långflyttande ras som övervintrar i Nigerdeltat i östra Afrika, en flyttning på över 700 mil. Östersjötruten har kolsvart mantel. På äldre solblekta fåglar kan ryggen dock vara mer brunsvart.  Enligt BirdLife Sverige har antalet häckande Östersjötrutar minskat i Östersjön sedan slutet på 1970-talet.

Nordsjösilltrut (Larus fuscus intermedius) häckar i västra Sverige, södra Norge, Danmark, Nederländerna och Belgien. Även det en långflyttare som övervintrar ända ner till västra Afrika. Nordsjösilltruten har gråsvart mantel. Den ökar i antal.

De två raserna graellsii och intermedius samhäckar på många håll i Europa och blir då mycket svårbestämda och kallas allmänt för ”ljusmantlade silltrutar”.

Silltrutar i Närke

Vilka silltrutar är det då vi ser i Närke? För de flesta äldre fynden av silltrut som finns på Artportalen saknas uppgift om rastillhörighet. Av de fynd som är rasbestämda dominerar Östersjötrutar.  Regniga dagar i maj är säkraste tiden att hitta rastande silltrutar på våta eller översvämmade åkrar i landskapet. Det är fåglar som är på väg till häckningsplatserna och likt andra nordliga långflyttande arter passerar landet i maj månad.

Den 7 maj 2014 rastade hela 10 silltrutar på några fält vid Rumboholm söder om Tysslingen. Stora regnmängder hade fallit och åkrarna var mycket blöta. Fördelningen mellan raserna var då åtta Östersjötrutar och två Nordsjösilltrutar.

Under maj månad 2021 föll rekordstora mängder regn över Närke och åkrar och våtmarker svämmade över. Aldrig tidigare har så många silltrutar rastat i landskapet. Hela 26 rastande silltrutar rapporterades på Artportalen: de flesta i maj. Glädjande var att alla utom några få individer kunde rasbestämmas.  Fördelningen var 75 procent Östersjötrutar och 25 procent Nordsjösilltrutar. Om det representerar den verkliga fördelningen av de två raserna i landskapet är ovisst. Men det visar ändå att noggranna observationer och rapporter ger ökad kunskap som resultat.

Hur bestämma raserna?

Hur bestämmer man då gamla (adulta) individer av de olika raserna? Det avgörande är mantelns svarta kulör. Östersjötruten har kolsvart mantel. Vingspetsarna är lika svarta som ryggen. Nordsjösilltruten är ljusare och har gråsvart mantel.  Vingspetsarna är tydligt kolsvarta jämfört med den gråsvarta ryggen.

Den 12 maj i 2022 rastade två silltrutar tillsammans på en nysådd åker vid Irvingsholm, Tysslingen (se Sune Johanssons foto). Den till vänster är en Östersjötrut och till höger står en Nordsjösilltrut. Det här är ett mycket bra exempel på nyttan med foton för att säkerställa art och rastillhörighet.

Text: Ove Pettersson

sv_SESwedish