Venastugan topp-tio i landet, men var fanns svalorna under Fågeltornskampen?
Under lördagen genomfördes Fågeltornskampen, en landskamp i fågelskådning mellan Finland, Sverige och numera även Danmark.
Bäst bland 103 torn i Sverige lyckades Farhultsviken i Höganäs, Skåne. Laget där lyckades kryssa 109 arter.
I vårt landskap var det gänget vid Venastugan som glänste. De fick ihop hela 92 arter, vilket preliminärt gav en tiondeplats i landet.
103 torn tävlade
Sedan 2011 har Fågeltornskampen pågått i Sverige. I Finland har tävlingen pågått längre än så. Även Danmark har kommit med i kampen. Under pandemin pausades Fågeltornskampen, men för två år sedan, 2022, kom tornkampen igång igen och 79 svenska fågeltorn deltog, förra året hade antalet ökat till 87 och i år var det 103 torn som anmält sig till tävlingen.
Saknade tättingarna
Vädermässigt var det inte optimalt: lite kall morgon, strålande solsken och i stort sett vindstilla hela dagen. Gänget som bemannade Rysjötornet i Kvismaren hade stora förhoppningar inför tävlingen. Skulle man till och med slå förra årets resultat och nå över 100 arter.
Men det blev inte så – laget fick efter åtta timmars slit ihop 85 arter.
– Vi saknade tättingarna, och vi såg bara en end svala, en backsvala, berättar Daniel Yttermalm som stod i tornet i Kvismaren tillsammans med Peter Gustafson, Andreas Tranderyd och Albin Mauritzon.
Nöjda vid Venastugan
Desto bättre gick det för laget vid Venastugan, Rynningeviken i Örebro. De fick ihop hela 92 arter och det räckte till en topp-tioplacering bland alla lag i Sverige.
– Vi hade några silvertärnor som sträckte, och så två bergand. Annars har vi nog fått in många av de förväntades arterna, berättar Ronnie Lindqvist som stod vid Venstugan tillsammans med Eva Georgii-Hemming, Urban Tholén, Nils Erikssson och Ola Erlandsson.
Även har saknade man svalorna, laget lyckades bara en några få ladusvalor.
Godbitar vid Välakärren
Vid Välakärren stod Sandra Tengelin, Björn Ander, Anders Eriksson, Lindah Lyktberg och Nils Erik Ström. Här kryssade laget 62 arter vilket är mer än många tidigare år. Och det trots att man inte lyckades se “givna” arter som havsörn och tornfalk.
– Men vi hade några godbitar i form av mosnäppor, spåspov och rödbena, berättar lagledaren Sandra Tenglin.
Bra stort vid Björka lertag
Bengt Andersson, Jonas Engzell och Hans Waern bemannade tornet vid Björka lertag. Även här var laget nöjt med resultatet: 54 kryssade arter.
– Morgonen började ruggigt bra me vaktel, blåhake och silltrut, berättar Bengt Andersson.
Laget lyckades också få in trastsångare och gräshoppssångare under tornkampen. Men även här saknades tättingar och svalor.
Inte en enda svala
Vid Norra tornet i Tysslingen hoppades laget få se de “nya tornkampsarterna” ägretthäger och röd glada. Båda arterna har rapporterades i stort sett dagligen under den senaste tiden vid lokalen. Till slut kom två ägretthägrar inflygande, men någon röd glada dök aldrig upp.
– Vi får väl ändå vara nöjda med de vita hägrarna, trädlärka och dvärgmås, säger Lennart Eriksson som stod i tornet tillsammans med Helny Olsson, Mats Ericsson och Kent Halttunen.
– Men vi såg inte en enda svala under åtta timmar, och det trots att de varit mängder med svalor rapporterade under den senaste tiden. Märkligt, menar Lennart Eriksson.
Det var första gången på tolv år som ladusvala inte kom med i protokollet hos laget i Tysslingen. Till slut lyckades laget ändå skrapa ihop 72 kryss.
Vill du se hur det gick för lagen i Fågeltornskampen:
https://artrally.birdlife.se/Eventreport/a3b9fe0e-75ff-40a2-9d05-ece8ab5bb671