Av kenthalttunen

-

20 januari, 2022

Snart dags för Sveriges största fågelräkning

Nästa helg, den 28-31 januari, genomförs den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten”.
Det är 17:e gången och det handlar om att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och andra fågelmatningar.

Många är med och räknar

De senaste åren har ca 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat. Det stora antalet till trots, utgör dessa 20 000 bara en liten del av alla de svenska hushåll som matar fåglar varje vinter. Man räknar med att upp till en halv miljon människor matar fåglar i Sverige.
Fågelmatning är en folkrörelse och betyder mycket även för oss själva. Fåglarna skänker liv och rörelse åt annars mörka och kanske händelselösa vinterdagar.

NOF arrangerar publika räkningar

Alla som har fågelmatningar uppmanas nu att försöka räkna de fåglar som besöker ”de dukade borden” under sista helgen i januari.
Närkes Ornitologiska Förening bidrar förstås till fågelbordsräkningen. För den som inte har en egen fågelmatning finns det möjlighet att hänga med på en räkning vid de publika fågelborden. Lördagen den 29 januari finns duktiga fågelguider vid Rånnesta, Tysslingen och räknar fåglar mellan klockan 10 och 12.  På söndagen den 30 januari räknar guiderna från NOF vid Rosenbergsstugan i Örebro, också det mellan klockan 10 och 12. Alla är välkomna att delta.

Lätt att rapportera

Uppgifterna rapporteras sedan till BirdLife Sverige där en sammanställning görs. Rapporteringen görs bäst via en särskild hemsida vinterfåglar.se men det är också möjligt att rapportera via en gratis-app i mobilen liksom via post på ett särskilt rapportkort. Notera att rapporteringssidan på internet öppnas först när räkningen startar – 28 januari.

 

Räkningen inleds fredagen 28 januari och avslutas måndagen 31 januari. Under fredagen och måndagen kan även förskolor, skolor, arbetsplatser medverka.

 

Facebook-gruppen Fåglar Inpå Knuten med drygt 150 000 medlemmar är bemannad med flera volontärer under helgen för att snabbt kunna ge svar på frågor som dyker upp.

Värdefulla kunskaper

Med ”Vinterfåglar Inpå Knuten”, som denna fågelräkning kallas, får vi in ett stort material med spridning över hela landet. Varje år presenterar vi såväl en nationell topplista som regionala listor. Med undantag för att talgoxen alltid toppar den nationella listan, varierar ordningsföljden mellan fåglarna en hel del, bland annat på grund av väder och snöförhållanden. Men räkningen har även en mera allvarlig bakgrund. Under de 16 år som räkningen pågått har vi fått nya värdefulla kunskaper om våra vinterfåglar och hur ett förändrat klimat påverkar deras liv.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish