Av kenthalttunen

-

10 januari, 2021

Bengt och Thord kryssade mest i Närke förra året

Bengt Ahl och Thord Eriksson var de två skådare som fick ihop flest kryss i Närke under 2020. Båda lyckades få ihop 227 arter.
– Det betyder väl att vi har varit ute och skådat ganska mycket, säger de båda som också vill passa på att tacka alla som hjälpt till att upptäcka en del av arterna.

Nya Osetgubbarna i topp

Under 2020 observerades 246 arter under året. Några av dessa är fortfarande under granskning men det är inte omöjligt att den kaspiska trut som Per Wedholm siktade på nyårsafton kan bli en ny art för Närke genom tiderna.
Många skådare har varit ute många dagar i fält och det syns också i krysslistorna. De nya Osetgubbarna: Bengt Ahl, Christer Tegebro och Thord Eriksson, förstärkta av Lennart Eriksson och Per-Åke Grönvall har tillbringat åtskilliga timmar i Oset under året.
– Det blev nog cirka 250 dagar i det stadsnära naturreservatet. Jag fick en elcykel förra året och med den tar jag mig lätt fram, berättar Bengt Ahl.

Oset är en bra lokal

De många besöken har gett resultat i krysslistorna. Totalt blev det 227 Närkekryss förra året för Bengt.
– Oset är bra och jag är särskilt nöjd med de lite udda arterna för lokalen: ringtrast, rosenstare, mindre flugsnappare och lundsångare, berättar han.
Kompisen Thord Eriksson fick också ihop 227 arter förra året i Närke. Han minns särskilt en tur ner till Nydalen vid Vättern den 8 maj. Då kryssade han och kompisarna kustlabb, ejder, alfågel och silvertärna.
– Sedan är jag förstås glad åt två kryss på min närmaste lokal: Rynningeviken. Där fick jag både tajgasångare och citronärla under förra året, berättar Thord.

Elcykeln ett lyft för Bengt

Den nya elcykeln har varit ett lyft för Bengt Ahl. Han kan enkelt ta sig ända fram till skådarplatserna med all utrustning, och för honom är det också skönt att få röra på sig.
– Det blev faktiskt 411 mil förra året, inte så dåligt för en gubbe som mig, säger Bengt och skrattar.
Vid sidan av cykeln är det också det sociala som lockar i Oset. Det blir en skön start på dagen att träffa de andra skådarna, snacka lite strunt, titta lite på fåglar och så dricka en kopp kaffe tillsammans.
– Hemma vid köksbordet blir det inte så många kryss, det gäller att ta sig ut i markerna, menar Bengt.
Skådarkompisen Thord berättar att det alltid är Bengt som är först ute, och det är bra att han håller kolla på allt som finns på lokalen.
– Via honom får man en bra överblick redan när vi träffas på morgonen, säger Thord.

Ekokryssare på femte plats

Det är väl också värt att notera att Per Wedholm kryssat 222 arter, samtliga har han prickat in som ekoskådare. På det placerar han sig på femteplats bland landskapets alla skådare.

Här är listan på de som kryssat mest i Närke under 2020:
1. Bengt Ahl  227 arter
1. Thord Eriksson 227
3. Leif Sildén 225
4. Christer Tegebro 224
5. Per Wedholm 222
6. Anders Jacobsson 221
6. Andreas Tranderyd 221
8. Ove Pettersson 220
9. Åke Pettersson 217
10. Patrik Hedengren 216

Ps. Uppgifterna är hämtade ur Artportalen, en del arter är skyddade och syns inte överallt i listorna.

 

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar