Av kenthalttunen

-

9 maj, 2020

Björka lertag vann lilla Fågeltornskampen

Fyra lag tävlade i lilla Fågeltornskampen i Närke.
Detta år lyckades laget i Björka lertag bäst med att hitta hela 62 arter under de åtta timmar kampen pågick.
– Vi hade hela nio olika rovfågelarter och såg bland annat pilgrimsfalk, lärkfalk och fiskgjuse vilket är ovanligt  för lokalen, berättar Jonas Engzell som stod i Björka lertag tillsammans med Hans Waern.

Det blev som bekant ingen nationell Fågletornskamp i år på grund av restriktionerna med cononaviruset. Men i Närke arrangerades en liten kamp mellan fågeltornen där man ändå följde restriktionerna och inte var för många i samma torn.
Fyra lag deltog: Rysjötornet i Kvismaren, Välakärren i Vretstorp, Björka lertag utanför Kumla och Norra tornet i Tysslingen. Eftersom de olika tornen har olika förutsättningar fick lagen ett handikapp som byggde på tidigare års resultat.

Laget i Norra tornet i Tysslingen: Kent Halttunen, Cecilia Brehmer och Tomas Eriksson.

Detta var tionde året som Fågeltornkampen genomfördes. Bäst lyckades Björka lertag som hittade 62 arter mellan klockan 5 och 13. Så många arter har man aldrig fått ihop tidigare.
– Vi har haft en fin morgon med många härliga upplevelser. Bland annat såg vi två svarthakedoppingar kom inflygande och började genast med parningscermonier. Hoppas det blir en häckning, berättar Jonas Engzell.
– Vi har också hört gräshoppsångare, vilket är trevligt.
I Välakärren stod Sandra Tengelin, Anders Eriksson och Nils-Erik Ström.

– Blå kärrhök var väl lite ovanligt, och vi har hört både ärtsångare och törnsångare även om det varit lite tystare än vanligt, förklarar Sandra Tengelin.

Ovanligt tyst har det varit vid både Rysjötornet i Kvismaren och Norra tornet i Tysslingen.
– Vi har inte så många trastar och sångare som man kan förvänta sig. Däremot har vi haft sträckande silvertärnor, sett svarttärnor och dvärgmåsare. Däremot tycks svarthakedoppingen har försvunnit från Rysjön, säger Ronnie

Handsprit obligatoriskt i coronatider.

Lindqvist som bemannade tornet tillsammans med delar ur NOFs nybörjarcirkel.

I Norra tornet i Tysslingen var det också ovanligt tyst denna morgon. Där brukar taltrastar och dubbeltrastar hålla igång  – men inte denna morgon.
– Undrar om fåglarna känner på sig att det ska dra in en kallfront, säger Thomas Eriksson som stod i tornet tillsammans med Cecilia Bremer och Kent Halttunen.

Resultat:
Björka lertag 62 arter x 1,68 = 104
Välakärren 58 arter x 1,45 = 84
Rysjötornet 67 arter x 1,05 = 70
Norra tornet 69 arter x 1,0 = 69

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar