Av Marianne Johansson

-

14 juni, 2020

En intensiv helg med fågelskådning!

Fredag 12 juni, nattfågellyssning.

Först ut i skymningen var gruppen med tolv skådare i sammanlagt sju bilar från Haga centrum med Lars Johansson som guide.

Ett stopp gjordes vid Ängsholmen där kärrsångare hördes.

Lars berättar:  -Det var skymning i trakterna av Kroktjärn och efter mycket tystnad fick vi äntligen höra två nattskärror på nära håll.

Ett fantastiskt väder och trots blåst var det mycket knott och myggor. Midnatt hann passeras innan exkursionen var slut.

 

Lördag 13 juni, Välakärret och Vibysjön.

Försommarskådning vid Välakärret och Vibysjön med  Björn Ander som guide.

Björn berättar:

– Vi var nio personer som började skåda från Välakärrets parkeringsplats. Underbart väder och solen i ryggen. Lärkor drillade i skyn, tornfalkar och ormvråkar jagade över slätten. Kärret har torkat ut så enda vadararten som noterades var tofsvipa.

Efter ca en timme började vi vandra in i sumpskogen på Vibysjöns västra strand. Kort stopp i tornet (fruktansvärt motljus) och sedan vidare mot Hästhagsudden där medhavd fika intogs. På vägen dit en fantastisk fågelkör. Bl a trädgårdssångare, svarthätta, gärdsmyg, rödvinge- och taltrast.

Ute på udden kom fiskgjuse, brun kärrhök och havsörn inom fint avstånd. Svarthakedopping sågs på håll och en skäggmes flög hastigt förbi.

Nöjda och belåtna vandrade vi tillbaka mot parkeringsplatsen och där satt minsann en rosenfink och tog emot oss ”pleased to meeeeet you!”

Gruppen noterade 57 arter.

 

Lördag 13 juni, Ami&Åsas tjejgrupp cyklar till Kvismaren.

Det var sex tappra skådare som cyklade till Kvismaren med Åsa Bengtsson och Ami Sundén som guider.

Första stoppet var vid Rysjön där de bland annat såg svarttärna, gulärla och havsörn.  Därefter lämnade de asfaltsvägen och cyklade ”off road” längs med vallen och vidare till Sörön. Bitvis var vägen svårframkomlig så till nästa år tar de med sig en såg i packningen.

På vägen såg de brun kärrhök, rödbena mm och hörde rördrom och trastsångare.

Solen sken på dem hela turen och på hemvägen var det en härlig medvind i ryggen. Trötta, solbrända, hungriga och törstiga anlände de till Örebro.

En fantastisk skön och trevlig tur tillsammans med Tjejerna.

 

Vi på NOF får önska Er alla en riktigt trevlig midsommar och sommarledighet.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar