Av kenthalttunen

-

24 november, 2018

Fågelintresset har fört de tre gubbarna samman

Ni kanske har sett de tre ”gubbarna” i Oset eller Kvismaren eller vid någon annan fågellokal. Var och varannan dag ser man de tre fågelskådarna ute i fält, och det ser alltid ut att ha jäkligt roligt tillsammans.
– Fågelintresset och det sociala har fört oss samman, berättar Thord Eriksson.

Det började för tre-fyra år sedan. Bengt Ahl ”hängde” ofta i Oset och Rynningeviken för att fotografera. Thord, som just blivit pensionär, cyklade ofta omkring i samma område. Därför var det naturligt att de började skåda tillsammans.
– Sedan upptäckte vi att Christer Tegebro också skådade fåglar på samma platser som vi. Det blev bara naturligt att fråga honom om han inte ville hänga på, berättar Bengt Ahl.

Sedan dess skådar Thord, Bengt och Christer tillsammans flera gånger i veckan. Det är inte så formellt och inte heller så uppstyrt. Någon tar initiativet, skickar ett sms och frågar de andra om de är sugna på att åka med till någon trevlig fågellokal, eller så ses man bara nere vid Oset.
– Det klickade på gång mellan oss, säger Christer.

De tre skådar helst vid hemmalokalerna i Närke. Oset/Rynningeviken ligger bra till för att ta cykeln eftersom de alla bor i Örebro. Ibland blir det en tur med bil till Garphyttans nationalpark, Villingsbergs skjutfält, Tysslingen eller till fågelrika Kvismaren.
– Jag som har bott i Hudiksvall i många år tycker Närke är rena paradiset för fågelskådare, förklarar Christer.
Någon gång då och då passar gänget på att skåda i de närliggande landskapen, och ibland åker de på en intressant fågel.
– Vi åkte till exempel för att se rosenstaren i Västmanland, och i vintras gjorde vi en långresa till Västkusten för att se den större gulbenan, berättar Thord.

Ett viktigt inslag i gemenskapen är förstås kaffepausen. Bengt är alltid den som tar fram kaffet först.
– Fikat smakar alltid bra när man är ute i fält, säger han.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar