Av Marianne Johansson

-

3 oktober, 2019

Häng med på spännande fågelskådning på västkusten!

Fågelresan som bestäms av om vindarna är de rätta eller om det inte är någon vind alls!

 

Närkes Ornitologiska Förening med Hans Waern som ledare och guide arrangerar den traditionella resan till Hönö med övernattning på Fotö. Det är mycket fint boende hos familjen Waern.

 

Det finns fortfarande platser kvar. Är du intresserad kontakta Hans W på tel.nr 070-492 53 51!

Fredag 25 oktober – söndag 27 oktober 2019.

 

 

Från vindskyddet på Kråkudden är det havsskådning som gäller och vindarna ska vara friska och från sydväst, det är då det blir bäst med havsfågelsträck. Man kan få se havssulor, sjöorrar, alfåglar, tobisgrisslor, sillgrisslor, tretåig mås och ejder och storskarvar och mycket mera.

Om nu inte vinden är den rätta så finns det många andra platser att besöka bland andra Lammholmsviken, Röds sund, Sudda och Bredviken där kan man få se mera änder, havsörnar och kanske mera tättingar. Man kan ta färjan över till Rörö som är ett naturreservat med en promenadslinga runt ön och där det också blir en del havskådning.

 

Och om tiden räcker till görs ett besök i Torslandaviken på fastlandet. Hans Waern beskriver förra årets exkursion dit så här:

– Vi går först ut till Vadskärsudden där vi har utsikt över Karholmsdammen, den största av dammarna i området. Skäggmesar pingar i vassen. En fjällvråk drar förbi. Krickor observeras. Gränsen mellan Västergötland och Bohuslän går precis mitt i naturreservatet Torslandaviken, så det gäller att veta var man är för att veta i vilket landskap obsen görs. Vi ser sex smådoppingar runt om i Karholmsdammen. Det är även gott om vigg, knipa, skäggdopping, knölsvan och bläsand. Magnus Rosell upptäcker en fågel i vasskanten på andra sidan i området. Det visar sig vara en rördrom som sitter på en kvist i vasskanten. Till glädje för undertecknad, som då får ett nytt Bohuslänskryss. Den sitter i rätt landskap, tack och lov!! Och den arten är ovanlig i Bohuslän. Vi går vidare ut mot muddertippen, där berglärkor har observerats den sista tiden. Väl där spanar vi runt om muddret, men tyvärr har vi ingen tur med berglärkorna. Däremot är det väldigt gott om lera som fastnar rejält på kängorna. Det är även gott om snatteränder och sothöns, även en rörhöna ses.

 

Välkommen med på en fantastisk resa till Hönö!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar