Av kenthalttunen

-

3 maj, 2019

Hjälp fågelskådarna att hitta arter under Fågeltornskampen

Lördag den 4 maj, arrangeras Fågeltornskampen runt om i Norden. Närkes Ornitologiska Förening deltar förstås. Det är en kul form av att tävla i fågelskådning. I Närke tävlas det från fyra olika fågeltorn/skådarplatser, och dessa är bemannade med kunniga och entusiastiska fågelskådare från klockan 05.00 till 13.00 på lördag.

Bemannade torn i Närke är:

  • Rysjötorner, Kvismaren
  • Välakärren, Vibysjön
  • Björka lertag, Kumla
  • Norra tornet Tysslingen

 

Allmänheten är hjärtligt välkommen att komma till fågeltornen, hjälpa lagen att hitta fåglarna, eller bara komma och titta hur det går till att tävla i fågelskådning.

Bakgrund

Fågeltornskampen genomförs lördagen den 4 maj. Det är nionde gången som vi i Sverige anordnar detta evenemang. Förra året deltog cirka 80 fågeltorn i Sverige, i Närke var det fem torn som tävlade. I Finland har tävlingen pågått i flera år och nu deltar omkring 300 finska fågeltorn från kusten av Finska viken ända upp till Finska lappland. Evenemanget, som kallas ”The Battle of the Towers” i Finland, är lika mycket en kul tävling mellan olika lokala fågelföreningar som en stor happening för allmänheten.
Vi Sverige blir allt bättre i denna tävling och nu börjar vi kunna utmana Finland i en ny Finnkamp. Naturligtvis har en chans när det gäller antalet deltagande fågeltorn eftersom vi inte hållit på så många år, men när det gäller engagemang och sedda fågelarter skall vi ge finländarna en kamp.
Runt om i Sverige kommer lokala föreningar att bemanna fågeltorn för att räkna fåglar och även guida fågelintresserad allmänhet. Fågelintresset växer i Sverige och tilltalar även nya grupper. Numera är det inte bara ”äldre gröna gubbar” och unga killar som skådar fågel. I stället är det kvinnor i olika åldrar som utgör den största gruppen nya fågelskådare.
Förutsättningarna, ”reglerna”, för Fågeltornskampen är enkla. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet som skall vara publikt och nåbart för allmänheten. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00 lördagen den 4 maj. Resultatet från tornen i Närke och från övriga Sverige kommer att finnas under sen lördag eftermiddag.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar