Av kenthalttunen

-

9 augusti, 2018

Invasion av vita storkar i Glanshammar

 

Under onsdagen landade det plötsligt närmare 100 vita storkar på ett fält vid Sörberga utanför Glanshammar.

Under kvällen var det svårräknade, men man uppskattade det över 70 fåglar.

De vita storkarna kommer sannolikt från Storkprojektet i Skåne: den 28 juli släppte de ut 89 vita storkar från uppfödningsprojektet.

 

Det var säkert många som blev förvånade när det plötsligt stod en stor mängd vita storkar utanför Glanshammar. En del av storkarna satt på taken på olika ladugårdar, andra gick på fälten.

De vita storkarna var kvar även under torsdag morgon till glädje för både skådare och för kringboende.

– Vilken upplevelse, det är inte varje dag man ser närmare 100 storkar på en och samma gång, sa Ove Pettersson som var imponerad över mängden storkar.

 

Redan den 30 juli rapporterade Jonas Classon om att han sett ett 20-tal vita storkar i Kvismaren. Han var den ändå som såg storkarna trots att flera var på plats och letade efter fåglarna. Då var det säkert en del som rynkade på näsan och undrade vad Jonas hade sett.

 

Den 28 juli släppte Storkprojektet i Skåne ut 89 vita storkar som man fött upp i ett hägn.

– Det brukar alltid ansluta ett antal fria unga storkar och det här gänget drar omkring i södra Sverige tills det blir dags att flytta söderut, berättar Staffan Åkeby från Projekt Stork i Skåne.

 

Staffan berättar att grupper av storkar rört sig runt i landet men det har aldrig hänt att de varit så långt norrut som i Närke. Dagen efter släppet, den 29 juli var de fortfarande kvar i Skåne. Det finns inga rapporter på Artportalen från den 30 juli då Jonas Classon såg storkarna i Kvismaren. Den 1 augusti var de tillbaka i Skåne; den 2 augusti räknades 66 vita storkar in på Trelleborgs soptipp. Den 3 och 6 augusti finns det rapporter från Skåne.

Under onsdagen, den 8 augusti observerades 91 vita storkar vid Fyrstrandsfjorden i Halland. Klockan 9.35 lyfte hela flocken och drog iväg, och senare under dagen landade de alltså utanför Glanshammar.

 

Staffan Åkeby berättar att storkarna brukar flytta söderut i månadsskiftet augusti/september. De kan välja två olika flyttvägar: antingen flyttar de via Frankrike och Spanien via Gibraltar till Västafrika, eller så flyttar de via Östeuropa, Bosporen och hela vägen till Sydafrika.

– Det finns cirka 70 par fria vita storkar som häckar i Skåne, men många av dessa stannar kvar över vintern och måste stödutfordras. Vi vill ha storkar som flyttar söderut under vintern och kommer tillbaka till Sverige under våren för att häcka, berättar Staffan Åkeby.

Målsättningen för Projekt Stork är att det ska finnas 100-150 par vita storkar i Sverige som går till häckning.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish