Av kenthalttunen

-

8 juli, 2020

När rosenstaren flög förbi fick Per både livs- och tomtkryss

Per Wedholm har alltid blicken lite uppåt från sin tomt på Barkaregatan i Örebro som ligger nära Oset.
Efter frukost tog han två steg ut på tomten, tittade upp på starflocken och såg en snygg rosenstare.
– Väldigt kul. Jag har aldrig sett en rosenstare tidigare, och att få se den på egna tomten är naturligtvis extra kul, säger han.

Så här års är det många vadare som kommer via Hjälmarens innersta vik, Hemfjärden, för att sedan flyga vidare söderut. I bland rastar fåglarna i Oset innan de drar vidare.
Det vet Per Wedholm som bor på Barkaregatan som ligger i anslutning till Oset. Därför håller han lite extra koll så här års, och han spanar alltid uppåt och har kikaren (och gärna kameran) nära till hands.
När han gick ut efter frukost spanade han givetvis uppåt. Han hade i baktankarna att det rörde sig många starar i området och eftersom det varit ett inflöde av rosenstarar var han lite extra uppmärksam.
– Plötsligt kom den flygande längst ner i en flock på nära håll och det var medljus, alltså ingen tvekan att det var en rosenstare, berättar Per samtidigt som han var lite besviken på sig själ att han inte hade kameran med sig.
Det har rört sig ganska stora flockar av starar i området, ända upp till 500 fåglar, under en tid. Det är rörliga och flyger mellan trädgårdarna i Näsby-området och ängarna i Oset. Där fanns Leif Sildén vid ungdomshyllan och han fick syn på den utfärgade hannen.
– Kul, det är ju inte så ofta vi ser en sådan grann fågel i vårt landskap, berättar Leif.
Per Wedholm förstod att rosenstaren kanske rörde sig i området och han tog sig upp till en trädgård på Odalgatan där han sett många starar under den senaste tiden. Det är en uppvuxen trädgård där det finns många körsbärsträd.
– Efter en halvtimma dök den upp och då lyckades jag också fånga den på bild, berättar han. Då fick också några andra skådare se fågeln.
Efter den observationen var den borta under lång tid, men det är inte omöjligt att den är kvar i området.
Det finns inte så många observationer av rosenstare i Närke enligt Artportalen. Den 13 oktober 2002 upptäckte Lage Johnson en rosenstare i Resta i Östernärke. Den senaste observationen är från 10 juli 2005. Då upptäckte Birgitta Bergkvist en rosenstare på Norensbergsgatan i Örebro. Per Wedholms upptäckt innebär alltså tredje fyndet av arter i Närke.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish