Av kenthalttunen

-

9 februari, 2021

Ny chans att inventera mindre hackspett i landskapet

I vår finns det en ny chans att inventera mindre hackspett i Närke.
Det finns ett antal lediga rutor att inventera (se kartan) där det bör finnas god chans att hitta revir av mindre hackspett.
Inventeringen består at att lyssna efter trumningar och leta bohål. Det som en del upplever som lite besvärligt är att göra en biotopsbeskrivning.

Upprop från Lunds universitet

Nu är det snart dags att återupprepa inventeringen av mindre hackspett från 80-talet. Vi behöver hjälp av frivilliga inventerare även i år. Hjälp till du också! Genom inventeringen kommer vi att lära oss mer om hur skogsbrukets förändringar har påverkat den mindre hackspetten.

Rutorna från första inventeringen finns på kartan och det är i första hand de som ska inventeras. Varje ruta är 2km2 stor. I andra hand vill vi inventera nya rutor som kan placeras i närheten där du bor. Om du meddelar oss var du bor kan vi ge ett förslag till en befintlig eller ny ruta i din närhet. Vi skickar ut fältprotokoll, kartor och detaljerade fältinstruktioner till inventerarna i god tid innan det är dags att sätta igång.

Vi vill återinventera de rutor som vi inventerade på 80-talet, men även en del nya rutor.

Foto: Leif Nyström

Lyssna efter knackningar

Vi använder en enkel metod som är i stort sett densamma som i första inventeringen under 80-talet. Vi vill veta säkert om rutan är bebodd av arterna eller inte. Under mars–april söker du igenom rutan. Under den perioden trummar, och ropar den mindre hackspetten och det är även då de hackar bohål som mest. Även entitan hävdar revir och häckar under denna period.

Inventeringen består i stort sett av tre olika delar, som kan genomföras under samma besök och beskrivs kort nedanstående:

När det gäller mindre hackspett letar du efter bohål och sovhål i döda träd och lyssnar samtidigt efter spettarna. För att säkert kunna säga att inventeringsrutan är bebodd av arten krävs minst:

  • en längre (minst 15 minuter) kontakt med en fågel, som födosöker lugnt, trummar
  • eller hackar bo i rutan, eller
  • kortare kontakt med en fågel åt gången, vid minst två inventeringstillfällen, eller
  • kontakt med två olika (hane och hona) fåglar vid samma eller skilda tillfällen, eller
  • förekomst av minst ett nytt och fräscht bohål inom inventeringsrutan

Sök igenom döda träd

Ser eller hör du inga fåglar fortsätter du att söka igenom de döda träd som finns i de lövdominerade delarna av skogen. Observationer av mindre hackspett eller bohål noteras på inventeringskarta, som sen skickas in till oss när inventeringen är slutförd.

Här kan du läsa mer om inventeringen:

https://projektmindrehackspett.blogg.lu.se/inventering-av-mindre-hackspett-och-entita-under-varen-2021/

Thord Eriksson och Kent Halttunen från Närkes Ornitologiska Förening deltog förra året i inventeringen av mindre hackspett. De har en del erfarenhet från själva fältarbetet. Hör av dig till någon av dessa om du har frågor eller funderingar.

Om du vill vara med i inventeringen så kan du skicka ett mejl till Carsten Kost (Carsten.Kost@biol.lu.se)

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish