Av Marianne Johansson

-

19 juli, 2020

Oset har fått häckande svarttärnor

För första gången häckar svarttärnorna i Oset denna sommar.
– Kul, det visar ju att de åtgärder man gjort i Oset har effekt, säger Lennart Eriksson som är en flitig skådare i det stadsnära naturreservatet.
Kvismaren har haft häckande svarttärnor i över 30 år, och även Tysslingen har haft häckningar, men detta är första gången i Oset.

Redan i slutet av maj började det observeras svarttärnor i Oset. De sågs vid Svartåns mynning och i Ladviken. Så småningom drog de sig mot Ormestaängarna där de födosökte ivrigt. Ibland var de så många i ett och samma område att det var svårt att räkna antalet. Många uppskattade att de åtminstone var över tio fåglar.
Ganska snart började svarttärnorna också med bobestyr. Men det var svårt att avgöra om de ruvande eller bara vilade på tuvorna på Ormestaängen.
Men för bara några dagar sedan såg några av ”Osetgubbarna” (Bengt Ahl, Thord Eriksson och Lennart Eriksson) hur de första ungfåglarna var ute och flög. Man bedömde att de var minst sju par som häckade i området.
– Väldigt roligt att vi fått en häcklokal till för svarttärna, säger Lennart Eriksson.
Det har funnits indikationer tidigare år, bland annat har man sett hur vuxna individer av svarttärna matat ungfåglar i Svartåns mynning. Men då har det varit oklart var de häckat.
Kvismaren är annars den säkraste lokalen i landskapet för häckande svarttärna. Det finns noteringar om häckningar i Rysjön sedan 1989. Även Tysslingen har haft häckande svarttärnor vissa år.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar