Av kenthalttunen

-

25 mars, 2020

Ovanligt svart svan landade i Tysslingen

Under onsdagen upptäckte Håkan Karlsson en svart svan vid Norra Tornet i Tysslingen.
– Jag höll på att tappa både kikaren och hakan, berättar Håkan.
Svart svan är en ovanlig syn i landskapet – det finns bara fem observationer i Närke genom åren enligt Artportalen.

Helny Olsson och Håkan Karlsson stod vid Norra Tornet i Tysslingen och räknade över antalet sångsvanar. Han hade noterat att det observerats en svart svan i trakten av Umeå de senaste dagarna. Plötsligt upptäckte Håkan Karlsson något ovanligt i kikaren:
– Svart svan, skrek jag bara, berättar han.
Ja, visst, där var den bland de andra svanarna, den svarta svanen med den graciösa halsen och den röda näbben. Håkan skulle försöka larma ut den ovanliga fågeln, men insåg att han glömt glasögonen. Dessutom rann ögonen i den hårda blåsten.

Finns normalt i Australien

Håkan ringde till sonen Martin som kunde larma ut den svarta svanen.
Svart svan finns normalt sett bara i Australien med omkringliggande öar. En del svanar har tagit till Europas djurparker, och från dessa finns ett antal så kallade parkrymlingar. Den svarta svanen i Tysslingen är sannolikt en sådan – att det skulle ha kunna flyga ändå från Australien är högst osannolikt.
Svart svan har observerats i Umeådeltat den 21-22 mars. En svart svan har varit i Skåne under de senaste veckorna; den har också observerats i Skåne den 25 mars. Frågan är om svanen i Tysslingen kommer från Umeå, eller om det är ytterligare ett exemplar.

Bara fem obsar i landskapet

Det finns bara fem tidigare observationer i Närke, enligt Artportalen (det är ju möjligt att det finns fler obsar som inte är inlagda i Artportelen eftersom den inte är kryssbar). Det första observationen av arten är 1964 vid Slottet i Örebro. Den andra är i Oset 1966. Under en längre period 2001-2003 fanns en svart svan vid Åkerby i södra Tysslingen.
– Jag kommer ihåg att jag såg den då, säger Håkan Karlsson.
Den senaste observationen är från förra året, den 17 mars vid Nysund i sydvästra delen av landskapet.
– Kul, och visst blir man alldeles darrig när man ser en så vacker och ovanlig fågel, berättar Håkan Karlsson.

 

 

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar