Av kenthalttunen

-

6 februari, 2021

Snygg berglärka i Kvismaren till glädje för många

Berglärka är numera en ganska sällsynt gäst i vårt landskap. Men under några dagar har en berglärka vid Bärsta åkrar i Kvismaren glatt många skådare.
Fågeln upptäcktes i onsdags och har sedan kunnat skådas i anslutning till vägen till Sörön.

På onsdag förmiddag åkte Ulf Jorner och Leif Haldorson på en skådartur till Kvismaren. De körde med bilen över Bärsta åkrar mot Husön och Sörön. Efter vägen upptäckte de två fåglar som flög upp. De konstaterade att den ena var en snösparv och utgick att även den andra var av samma art.

Berglärkan i sällskap med snösparv

Leif och Ulf berättar om fyndet av snösparvar för Anders Jacobsson som genast åkte för att leta på de två fåglarna. Han kunde ganska snart konstatera att det var en snösparv och en berglärka som slagit följe. Berglärkan kunde larmas ut vid onsdag lunch och var till glädje för många skådare redan samma eftermiddag.
Både under torsdagen och fredagen var det många som besökte Bärsta åkrar och fick chansen att se den vackra Norrlandsfågeln.

Sällsynt i Närke

Annars är berglärkan numera en sällsynt gäst i vårt landskap. Senaste observationen är från 19-20 november 2017, då på Västra rakan, också det i Kvismaren.
De allra flesta fynden i Närke under de senaste 20 åren är från just Kvismaren, och nästan alla fynd är från november, december och januari. Det är sannolikt berglärkor som är på väg söderut till vinterkvarteren i södra Danmark och längs kusten vid Nordsjöländerna. Några få väljer att övervintra i södra Sverige längs kusterna.
Det finns några få fynd i Närke från mars månad, och det är sannolikt fåglar som är på väg tillbaka till häckplatserna i fjällvärlden.

Sårbar i rödlistan

En berglärka och en snösparv har uppehållit sig i Kvismaren under några dagar. Foto: Karl-Evert Eklund

Berglärkan har minskat mycket kraftigt de senaste 30 åren men populationen bedöms ha varit relativt stabil de senaste tio åren. Den bedöms som sårbar i rödlistan.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish