Av kenthalttunen

-

5 september, 2020

Thord jagar inga ekokryss men får många ändå

Thord Eriksson är en flitig ekoskådare, utan att egentligen jaga kryss på ekolistan.
– Jag är ute och skådar mycket och cyklar ofta. Och så noterar jag de fåglar jag ser, säger han.
Det brukar bli över 200 ekokryss varje år.

Ekoskådningstävlingen går på och vi går nu in i höstsäsongen. En hel del fåglar som var svåra att kryssa på våren är möjliga nu, bland annat vadare men också arter som blåhake och rödstrupig piplärka. Lite senare kommer gässen tillbaka för den som missat de.
Tolv skådare noterar sina ekokryss i den tävling som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar. Det är åttonde året i rad som den lättsamma tävlingen pågår.
Per Wedholm, som får många kryss när de passerar bostaden i närheten av Oset, leder på 205 arter. Tvåa är Staffan Gystavsson på 203 kryss. Trea ligger Thord Eriksson som bor i Rynninge, och som skådar flitigt i Rynningeviken och Oset.
– Visst håller jag koll på om det kommer något larm i de närliggande lokalerna, men jag cyklar inte till Kvismaren för ett nytt ekokryss, berättar han.
– Förutom Oset och Rynningeviken så har jag också fördelen att kunna ekoskåda vid sommarstugan som ligger vid Hjälmaren södra strand.
Thord har hittills i år fått ihop 193 ekokryss och det brukar bli över 200 varje år. Det är bra med tanke på att många bilåkare har svårt att komma över 200 kryss i landskapet under ett år.

Här är ställningen den 5 september:
1. Per Wedholm 205 arter
2. Staffan Gustavsson 203
3. Thord Eriksson 193
4. Kjell Ståhlberg 177
5. Jonathan Waern 162
6. Eva Georgii-Hemming 154
6. Urban Tholén 154
8. Ronnie Lindqvist 147
9. Gun Isacson 132
10. Ove Pettersson 125
11. Kent Halttunen 123
12. Albin Mauritzon 50

Ps. Albion Mauritzon är en flitig ekoskådare men ligger efter med att registrera sina ekokryss. Han har lovat att uppdatera sin lista – får se hur många ekokryss han har?

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar