Av kenthalttunen

-

12 juni, 2020

Tre nya unga pilgrimsfalkar ringmärkta

Under fredagen ringmärktes tre ungar av pilgrimsfalk i Fjugesta.
Det är andra året i rad som ett par häckar på taket till silon och får fram ungar.
– Kul att de kommer tillbaka, och med tanke på att det inte funnits häckande pilgrimsfalk i Närkes på över 60 år är det här stort, säger Leif Bertilsson.

Under hela våren har skådare varit i Fjugesta och spanat efter de pilgrimsfalkar som lyckades häcka på silotaket i Fjugesta. Det såg länge mörkt ut: bara enstaka observationer på falkar. Men det fanns inget som tydde på att falkarna var på gång att häcka eller att de ruvade i den speciella holken som finns på silon.
– Vi har förstått att de kan vara väldigt diskreta, särskilt under häckningsperioden, förklarar Leif Bertilsson.
För tre veckor sedan kom ändå glädjande besked. Hannen lämnade över mat till honan, och skådare såg hur honan sedan lades sig för att ruva igen. Och för lite mer än två veckor sedan kläcktes äggen.
Under fredagen var det dags för ringmärkning av de tre ungarna. Lars Leksén från Projekt Pilgrimsfalk kom från Leksand och hade med sig färgringar. Ungarna plockades ut ur holken, vägdes och mättes.
– Det här första är en hona, hon är lite tyngre och har större klor, berättade Lars samtidigt som han noterade 700 gram på första unga pilgrimsfalken.
De två övriga var hannar och vägde lite mindre: 570 respektiver 575 gram.
Ringmärkningen genomfördes så snabbt som möjligt för att det inte ska bli mer störning än nödvändigt. Så snart den var över stoppade de tre välmående ungarna in i holken igen. Efter 40-42 dagar är de flygfärdiga.

 

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar