Av kenthalttunen

-

18 juli, 2019

Tre pilgrimsfalkungar är på vingar i Fjugesta

Nu flyger alla tre ungar av pilgrimsfalk fint runt silon i Fjugesta.
– Skönt, det innebär att den första kritiska tiden är avklarad, säger Leif Bertilsson som varit engagerad i pilgrimsfalkarna under många år.
Den lyckade häckningen i Fjugesta av pilgrimsfalk är den första i Närke på över 60 år.

I månadsskiftet maj/juni kläcktes tre ägg av pilgrimsfalk på taket på silon i Fjugesta. Då hade paret ruvat i cirka en månad. Den 12 juni ringmärktes de tre ungarna av personal från Nordens Ark.
De tre ungarna växte på sig allt eftersom föräldrarna kom med mat och i slutet av förra vecka var det dags för ungarna att börja flyga på egen hand. Den största av ungarna hade inga problem med sin premiärtur. Den flög iväg och kom snabbt tillbaka på taket vid silon. Unge nummer två var inte riktigt lika bra i flygförmågan. Den gjorde en liten rundtur med missade att landa och hamnade lite senare nere på en vedtrave strax intill silon. Men lite senare på kvällen kunde den för egen maskin flyga upp på taket igen sedan den hämtat lite nya krafter. Nu har även unge nummer tre varit ut på sina första flygturer.
– Vi tror att ungarna kommer att stanna på platsen i mellan fyra och sex veckor medan föräldrarna hjälper till att skaffa mat, förklarar Leif Bertilsson.

Sedan 2006 har medlemmar från Naturskyddsföreningen och Närkes Ornitologiska Förening jobbat med att åter etablera pilgrimsfalk som häckfågel i Närke. Det finns pilgrimsfalkar i Norrland och de finns på Västkusten. Men tanken var att knyta ihop de båda populationerna. Därför har man haft utsättning av ungfåglar under många år i Mellansverige, och silon Fjugesta har varit en sådan plats där ungar från Nordens Ark placeras ut på taket.
– Vi har varit med och satt ut närmare 50 ungfåglar av pilgrimsfalk, berättar Leif Bertilsson som är av eldsjälarna bakom projektet.

Goda tecken förra året

Förra året, 2018, kom det inga falkungar från Nordens Ark. Men redan då hade en hanne, som var utsatt i Fjugesta 2016, lockat till sig en hona och de parade sig. Men det blev ingen häckning. Kanske var honan för ung, hon var en 2K-fågel.
I år har hannen och honan parat sig flera gånger under april månad. Vid månadsskiftet april/juni började paret ruva och i månadsskiftet maj/juni kläcktes äggen och tre ungar tittade ut.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar