Av kenthalttunen

-

18 april, 2019

Var med och tävla i Fågeltornskampen den 4 maj

Lördagen den 4 maj är det dags för Fågeltornskampen. Det är en lättsam kryssartävling som pågår i Sverige, Finland och Danmark.
Det handlar om att kryssa så många arter som möjligt från ett fågeltorn under åtta timmar.
Häng med du också! Samla ihop några kompisar och tag plats i något av fågeltornen i Närke.
Nytt får i år är den särskilda Närkekampen. Med hjälp av ett handikappsystem kan alla vara med och tävla på lika villkor.

Finnarna har kört Fågeltornkampen i många år. I Sverige började man delta 2011. Några år senare började också danskarna att delta. Tävlingsformen är enkel. Med start klockan 5 på morgonen börjar deltagarna i tornen att kryssa alla arter lagen ser och hör. Åtta timmar senare, klockan 13, avslutas tävlingen och antalet arter summeras ihop.
I Finland har man flera torn som lyckas observera över 100 arter. Även i Sverige är det några få torn, bland annat på Öland och Gotland som når 100-strecket.
Vi i Närke har också deltagit sedan 2011, och några av våra torn brukar hålla sig väl framme även nationellt. Rysjötornet i Kvismaren brukar vara en bra plats, liksom Norra tornet i Tysslingen.

Vill du vara med i denna lättsamma kryssartävling. Samla ihop några kompisar och bemanna ett ledigt torn. Hittills har tre lag anmält sig. Det är Rysjötornet med Ronnie Lindqvist med flera, Norra tornet i Tysslingen med Christer Tegebro och Kent Halttunen, och Björka lertag i Kumla med Jonas Engzell, Hans Waern och Bengt Andersson. Kanske blir det också några lag runt Vibysjön med Björn Ander, Mårten Gustavsson och Tage Carlson.
Men det finns flera lediga torn, eller platser: bland annat Rosenbergsstugan som täcker i  det mesta av Oset.

Nytt för i år är den speciella Närkekampen. Byggt på de senaste årens resultat finns det nu ett handikappsystem eftersom tornen har lite olika förutsättningar. Det innebär att alla torn tävlar på hyggligt liga villkor – och alla kan vinna tävlingen i tävlingen.
Här är handikappsiffrorna:

Öby kulle, Kvismaren: 1,0
Norra tornet, Tysslingen: 1,02
Rysjötornet, Kvismaren: 1,04
Gubbhyllan, Oset: 1,07
Rosenbergsstugan; Oset: 1,26
Lötenplattformen, Kvismaren: 1,30
Västkärr, Tångeråsa: 1,47
Välakärren, Vretstorp: 1,51
Tornet, Vibysjön: 1,65
Björka lertag, Kumla: 1,72

Anmäl ett lag, eller haka på i något av de torn som ändå är igång och tävlar. Eller kom och hjälp de tävlande att hitta alla arter som finns. Anmäl dig till Kent Halttunen: kent.halttunen@tele2.se, 070-2161130

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish