Av kenthalttunen

-

12 februari, 2021

Var varsam när du rapporterar stora ugglor

Gnagarna har haft ett bra år och därmed ser det ut som om vi ska få ett bra uggleår i vårt område under den här vintern och våren.
Flera ugglearter är redan i full gång och ropar. Det här ställer också krav på hur vi rapporterar. Vi vill ju undvika störning när de stora ugglorna går till häckning.

Ronnie Lindqvist, som sitter med i Regionala Rapportkommittén. Rrk i Närke, kommer här med några råd i all välmening.
– Tänk på att det är ditt eget omdöme som skådare och fågeln som avgör hur du ska larma och rapportera. Det är alltid fågelns bästa som är det viktigaste! säger Ronnie.

Berguv

Larma aldrig en berguv. Undantag kan göras för udda obsar inne i samhällen på vintern eller på annan lokal där de inte finns under häckningstid. Ett exempel från förr är när det satt en berguv på en hög byggnad i Örebro centrum. Ett annat är när det höll till en uv i Osets granar utanför häckningstid.
– Rapportera däremot gärna dina berguvsobservationer på Artportalen, menar Ronnie.
– Använd häckningskriterier, minst ”obs i häckningstid, lämplig biotop”. De rapporterna döljs så att bara rapportören och personer med särskild behörighet kan se dessa (ansvariga på Länsstyrelsen, kommunerna och i Rrk).

Lappuggla och slaguggla

Larma aldrig under häckningstid. Det innebär alla obsar från vinterns revirhävdande till sensommarens flygtränande uggleungar. Undantag kan naturligtvis göras utanför häckningstid på samma sätt som för berguv. Ett exempel på större uggla som kunde larmas utan problem var den slaguggla som satt vid USÖ några vinterdagar för ett antal år sedan.
– Om du upptäcker en lappuggla eller slaguggla utanför häckningstid eller på en lokal där de inte kan tänkas häcka. Tänk på några saker om du larmar, menar Ronnie.
* Tål ugglan och platsen ett större besökstryck?
* Kan fågeln fortsätta att jaga eller får den ge vika om det kommer för många skådare?
* Finns det parkeringsmöjligheter och vad säger de boende i området?

Dölj obsen i Artportalen

Rapportera lapp- och slaguggla på Artportalen. Använd häckningskriterier under perioden februari-augusti, minst ”obs i häckningstid, lämplig biotop”. Då döljs din observation för alla utom för dig själv och för behöriga personer som jobbar med artskydd.
– Om du inte anger ett häckningskriterium, utan bara till exempel ”stationär”, ”förbiflygande” eller ”födosökande” finns en risk att obsen inte döljs, förklarar Ronnie Lindqvist på Rrk.

Var extra noga med att använda riktig lokal i Artportalen så att det kan användas vid exempelvis tillfälligt utökat artskydd vid konstaterad häckning.
– Du vet väl att du även kan dölja dina obsar manuellt i Artportalen om du vill behålla den för dig själv? Klicka i rutan ”Skydda t o m” och välj datum som observationen ska döljas till. På så sätt får du in fågeln i din obsbok och dina listor utan att riskera oönskade störningar på platsen, berättar Ronnie.

Kan hökugglan häcka i Närke?

Ronnie önskar alla lycka till i ugglemarkerna under 2021.
– Vet du att hökugglor har häckat förr i Närke efter invasionsår? Har vi tur i år efter vinterns alla besök från norr kanske vi kan få en häckning igen, säger Ronnie Lindqvist.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish