Av kenthalttunen

-

15 november, 2018

Skadad berguv återhämtar sig snabbt

Den skadade berguv som omhändertogs i söndags vid Mariebergs köpcentrum mår mycket bättre nu och ser ut att klara sig.
– Den var väldigt blöt i fjäderdräkten, och så hade den en liten skada på ena vingen, berättar ”fågeldoktorn” Staffan Ullström.
Berguven är ringmärkt och är född i Dalarna.

I söndags

var det flera personer som hade upptäckte en berguv som rörde sig runt på parkeringen vid Mariebergs köpcentrum strax söder om Örebro. Fågeln verkade inte må riktigt bra eftersom den satt på asfalten vid parkeringen där det rör sig många människor och bilar.

Några rådiga personer ingrep och berguven kunde fångas in med hjälp av en kartong. De tog också kontakt med Fågelakuten i Närke som kom och hämtade den skadade fågeln. Den kördes till ”fågeldoktorn” Staffan Ullström i Gällersta som har ett stort hägn.
Till en början kom rapporter om att ena vingen hängde lite.
– Berguven var ordentligt blöt i fjäderdräkten och det var en av anledningarna till att den inte kunde flyga, berättar Staffan.

Han torkade av fågeln ordentligt och redan dagen därpå var den betydligt mycket piggare. Det flög runt lite i hägnet och fick i sig mat, vilket gjorde att fågeln återhämtade sig rejält.
– Jag har gott hopp om att den här fågeln kan komma ut i det fria igen så snart den är så pass stark att den klarar sig på egen hand.

Staffan Ullström noterade också att fågeln var ringmärkt. En snabb koll med ringmärkningscentralen visar att det handlar om en hona som är uppfödd inom ramen för Projekt Berguv i Dalarna. Den är född i år och släpptes ut i Dalarna den 18 september.

Här kan du läsa en tidigare artikel om den skadade berguven: https://nof.birdlife.se/skadad-berguv-vid-mariebergs-kopcentrum-omhandertagen-av-fagelakuten/

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar